Oliebollen
Lekker ouderwets OLIEBOLLEN bakken, zonder pakje....
Ingrediënten:
1 kg bloem
1 liter water
20 gr zout
80 gr. verse gist of 4 zakjes gedroogde
10 gr. kaneel
enkele druppeltjes citroensap
200 gr. rozijnen
100 gr. verse appelstukjes
Optioneel:
- iets custardpoeder door het beslag
- of de rozijnen na het uitlekken mengen met custardpoeder of kaneel
Bereiding:
Meng de appelstukjes en rozijnen met het citroensap.
Los de gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem, de suiker en het zout er bij en meng het beslag kort met de mixer in de laagste stand. Werk appel-/rozijnenmengsel erdoor. Nu een paar minuten met de mixer goed mengen.
Laat nu het beslag op een warme plaats, afgedekt met een natte theedoek minimaal 45 minuten rijzen. Het beslag "groeit" flink, dus neem een emmer o.i.d. met genoeg ruimte. Roer in de rijstijd ook af en toe flink om met een houten lepel.
Verwarm olie in een ruime pan tot 180 graden. (Het mag niet blauw gaan walmen!!) Of gebruik toch wat nieuwerwetser de frituurpan met daarin plantaardige olie (géén frituurvet!!) en zet die op 190 (!!) graden.
Nu met 1 of 2 lepels (of een ijsschep), mooie bollen in de olie laten glijden en deze in ong. 6 minuten mooi bruin en gaar bakken. Haal ze met een schuimspaan uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Poedersuiker er over en smullen maar!!!
Oliebollen zijn ook heel goed in te vriezen.........kun je er nog langer van genieten....
Maak jouw eigen website met JouwWeb