Oliebollen

Lekker ouderwets OLIEBOLLEN bakken, zonder pakje....

Ingrediënten:

1 kg bloem

1 liter water

20 gr zout 

80 gr. verse gist of 4 zakjes gedroogde

10 gr. kaneel

enkele druppeltjes citroensap

200 gr. rozijnen

100 gr. verse appelstukjes

Optioneel:

- iets custardpoeder door het beslag

- of de rozijnen na het uitlekken mengen met custardpoeder of kaneel

 

Bereiding:

Meng de appelstukjes en rozijnen met het citroensap.

Los de gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem, de suiker en het zout er bij en meng het beslag kort met de mixer in de laagste stand. Werk appel-/rozijnenmengsel erdoor. Nu een paar minuten met de mixer goed mengen.

Laat nu het beslag op een warme plaats, afgedekt met een natte theedoek minimaal 45 minuten rijzen. Het beslag "groeit" flink, dus neem een emmer o.i.d. met genoeg ruimte. Roer in de rijstijd ook af en toe flink om met een houten lepel.

Verwarm olie in een ruime pan tot 180 graden. (Het mag niet blauw gaan walmen!!) Of gebruik toch wat nieuwerwetser de frituurpan met daarin plantaardige olie (géén frituurvet!!) en zet die op 190 (!!) graden.

Nu met 1 of 2 lepels (of een ijsschep), mooie bollen in de olie laten glijden en deze in ong. 6 minuten mooi bruin en gaar bakken. Haal ze met een schuimspaan uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier. 

Poedersuiker er over en smullen maar!!!

 

Oliebollen zijn ook heel goed in te vriezen.........kun je er nog langer van genieten....

Rating: 2.7957746478873 sterren
284 stemmen

Maak jouw eigen website met JouwWeb